onsdag 18 februari 2009

Västafrikansk dans


Helen Scott gjorde sin första resa till Afrika 1995 och har sedan dess specialiserat sig inom den västafrikanska danstraditionen genom att varje år besökt Afrika för att fördjupa sig och vidareutbilda sig i den västafrikanska dans och musiktraditionen.
Helen har undervisat i afrikansk dans sedan 1996.
Hon inspirerar och förmedlar dansen med stor kunskap, mycket glädje och energi.
Hennes lektioner blev snabbt fullbokade på förra Return Beat.
Genom upprepade resor till de främsta dansarna i bl a USA, Paris och Afrika, har hon utvecklat sina kunskaper inom den afrikanska dansen.
Hon har med sin långa erfarenhet och sina djupa kunskaper kommit att bli mycket uppskattad och respekterad som dansare och pedagog,
inte bara i Sverige utan även utomlands.


"Den afrikanska dansen är full av livsglädje och energi. Dansen kan vara både explosiv, kraftfull, mjuk och smidig.

Koordination, rytmkänsla och styrka tränas upp på ett för kroppen naturligt sätt. Det är en underbar och befriande dansform" Helen Scott.

Den västafrikanska dansen har sitt ursprung i länder som Mali, Senegal, Gambia och Guinea.


Hösten 2003 startade Helen tillsammans med sin sambo: trummaren och musikern John Jatta Zindingasou ett dans- och trumcenter i Göteborg.

Det är den enda dansskolan i Göteborg med inriktning på afrikansk dans och trummor.

Tanken med Zindingasou är att skapa ett center för afrikansk dans och trummor. Ett forum, en fast plats, där det finns utrymme för att utveckla och höja kvaliteten och samtidigt utvidga kurser och kursutbud. www.zindingasou.se

Isa Sundqvist är en elegant och mjuk dansare som är mycket uppskattad som lärare för sitt vänliga, mjuka sätt och sin pedagogik. Isa har dansat i många år för Helen Scott, för Issa Cissè i Stockholm som är en mycket duktig dansare från Guinea samt varit i Gambia för att fördjupa sina kunskaper i den västafrikanska dansen.
Förutom undervisning på Zindingasou undervisar Isa i afrikansk dans i Varberg och har även varit ett uppskattat inslag på Ängsbackafestivalen.Isa har förutom afrikansk dans även utbildning i Qi-gong.