fredag 20 februari 2009

Flamenco


Eva Milich har arbetat med flamenco i snart 15 år. Hon medverkar i musik-och danskooperativet World Dance Company på Oceanen där de ger kurser, arrangerar dans och musikkonserter, festivaler, fester och mycket annat. De turnerar också runt i hela Sverige med sin flamencogrupp En Marcha i vilken de framför traditionell flamenco med dans, sång och gitarr.

1990 specialinriktade Eva sig på flamenco, efter att ha dansat balett, jazz och modernt under många år. Hon började ta flamencolektioner på Dansforum i Göteborg och sedan dess har hon förkovrat sig för flamencovirtuoser i både Sverige och Spanien.

Sedan 1994 arbetar Eva som flamencolärare, framför allt på World dance Company. Hon har även i långa perioder varit verksam på yrkesskolorna Svenska Balettskolan och Angeredsgymnasiets yrkesdanslinje.

Eva fick Göteborgs Stads Kulturstipendium 1999 och Carina Aris Stipendium 2000.

Flamencon från romerna i Andalusien, södra Spanien, är dans och musik i nära samspel. Ursprungligen fanns inga gränser mellan artist och åskådare, alla medverkade i flamencon. Flamencons instrument är gitarr, sång, handklapp och stamp. En föreställning kan vara dramatisk och smärtsam, men också festlig och full av glädje. Genuin Flamenco uppstår i en intim miljö, där alla bidrar till att skapa stämning. Dansen är solodans och alla som kan turas om att dansa, klappa i händerna och komma med uppmuntrande tillrop.

Många folkgrupper har genom tiderna bott i Andalusien. Judar, kelter, araber m.fl. och alla har de bidragit till flamencon.
Först under andra hälften av 1900-talet har flamenco blivit en kommersiell konstform som framförs inför en åskådande publik. Det är också först under detta århundrade som icke-romer har börjat utöva flamenco.

Ta med skor med grov, lite högre klack och vid, lång kjol - så blir det roligare!

World Dance Company www.eljaleo.nu