onsdag 18 februari 2009

Boliviansk folkdans


Alfredo Torrez Rodriguez har dansat många olika bolivianska danser och har varit danstränare i 12 år. Han tycker Caporales är en rolig dans, som utvecklar kropp och rörelse. Han jobbar med barn och ungdomar inom musik, idrott, teater, simskola, fritids och förskola. Han är ordförande för CD Libertad - den största ungdomsföreningen i Hammarkullen. Föreningen är aktiv inom musik, traditionell dans och sport.


”Jag bor i den berömda stadsdelen Hammarkullen där musik, sport och kultur är viktig för många, liksom för mig.”

Caporales är en folklig boliviansk dans. Den är ett arv från den spanska koloniseringen och har en katolskt kristen aspekt. Man dansade för Jungfrun från Socavon, som kallades Patronessa, av de många gruvarbetarna i Bolivia. Man lovade henne att dansa minst tre år av sitt liv.
Enligt vissa forskare är Caporales en dans som har ursprung från urbefolkningens Tundiki, Saya och afro-andinska danser i Yungas-regionen.


Caporales är idag är mycket populär dans och alltid ett inslag i de nationella festligheterna, särskilt på karnevaler.
En manlig caporal dräkt skildrar en gammal spansk militär vakt. Bära krängt stövlar med stora klockor kallas "cascabeles", en manlig dansare bär en hatt i hans vänstra hand och en piska i sin högra.
En kvinnlig caporal bär kort, vid klänning med puffärmar och cylinderhatt. Stilen och färgerna på kläderna är samma för både män och kvinnor i en viss grupp.

Män och kvinnor brukar dansa separat i långa rader.


Det är en fysiskt krävande dans!
Kanske kan Alfredo även visa er andra roliga danser såsom Tinku och Chacarera.


Fotograf: Ragnar Lång

Kolla filmklipp: www.youtube.com/watch?v=mt4sEE2zmWI
fler foton finns också på www.hammarkullekarnevalen.com