måndag 26 oktober 2009



Stöds av Wilhelm och Martina Lundgrens Fond

I samarbete med ABF, Kulturhuset Oceanen och World Dance Company

Succén är tillbaka för tredje gången

Kulturhuset Oceanen
Stigbergstorget 8, Göteborg

Return Beat för dans och musik från olika delar av världen under ett och samma tak.

En heldag med prova-på-workshops i sång och dans! Även jam för musiker!

GRATIS 13-20år
Vuxen 50kr/lektion
200kr paketpris alla lektioner+show

På kvällen World Dance Ballroom med dansshower och FEST! Mer info www.oceanen.com

Alla välkomna, oavsett dans- eller musikvana!

Nanna Lundqvist
arrangör

frågor: returnbeat@gmail.com
Endast grupper behöver boka!

Return Beat i Dec 2008 och Mars 2009, blev energifyllda dagar med musik, rörelse, skratt och nya möten, som skapade en stor efterfrågan efter ytterligare evenemang.
KARTA:
www.hitta.se/ViewDetailsPink.aspx?vad=Kulturhuset+Oceanen&var=stigbergstorget+8&Vkiid=mz2QliOsl59VLDku9J9obw%253d%253d&Vkid=26706733&isAlternateNumberResult=False

Svensk folksång


Ingrid Brännström sjunger, spelar dragspel & slagverk i MARKATTA och är medlem i sångensemblen Amanda. Hon sjunger nordisk folkmusik från jojk till koraler och kulning samt undervisar i skapande verksamhet, SKAVE och världsmusik vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.
www.markatta.net

torsdag 8 oktober 2009

Street

Xi-Er Dang har dansat street i många år och uppträder ofta. Hon undervisar för närvarande flera ungdomsgrupper på Ryaskolan i Biskopsgården.

Bosnisk folkdans

Dukat är en grupp med bosniska ungdomar, som kommer att både visa upp traditionella danser och lära oss enkla ringdanser.
I Bosnien är det tradition att dansa ringdans vid bröllop och andra fester. Dansen kallas KOLO och man dansar hand i hand i stora ringar. Det är en hetsig dans i cirklar, alltså ingen pardans. Detta är ett sätt att uttrycka och känna gemenskap.
Oftast är det dragspelet som är huvudinstrument i bosnisk folkdans, och låtarna är i 2-takt.

Orientalisk dans




Martina von Schwerin från Donya Dance & Art, är en mycket uppskattad lärare och artist. Hon undervisar bl a på Balettakademien och World Dance Company i Göteborg och arbetar även som producent och föredragshållare. Hon har varit ordförande i Kardemumma, förening för orientalisk dans samt projektledare för den årliga publiksuccén Lucia Oriental på Göteborgs Stadsteater. Martina har bl a medverkat i Nile Group Festival i Kairo och på NINAD Gala i Bombay.

www.donya.nu
www.myspace.com/dansduondonya, www.myspace.com/cirkusoriental

Sång från södra Afrika


Edo Bumba är idag flitigt anlitad som musiker, körledare, slagverkare, dansare, kompositör och producent. Han undervisar i dans, rytmik, trumspel och körsång för såväl barn som vuxna, både enskilt och i grupp.

Han är född i Kisangani i Kongo/Kinshasa och har vuxit upp med musik, rytm och dans i olika former. Han kom till Sverige 1987 och utbildade sig vid Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping och Musikhögskolan i Göteborg.

Edo Bumba Han turnerar också med grupperna Amani, Amani mini och Edo Bumba Band och ger mycket uppskattade konserter och workshops i hela Norden. 1997 fick Edo Bumba Kungliga Musikaliska Akademins pedagogpris med denna motivering: ”…för att han med sin gedigna kompetens inom den afrikanska musiktraditionen och med en smittande entusiasm, i sin verksamhet byggt broar av förståelse och musikupplevelser mellan svenskt och afrikanskt.”

www.edobumba.com

Afrobrasiliansk dans

Paula de Hollanda är verksam som koreograf, dansare och danslärare, utbildad på Escola de Dança da Fundação Cultural do Estado da Bahia, Brasilien. Undervisar sen 1994 olika brasilianska danser i Sverige och runt om i världen.

Afro-brasiliansk dans innefattar många olika stilar, alla med grunden i den afro-brasilianska mytologins traditionella danser och mer eller mindre påverkade av andra influenser - allt från Västafrikansk modern dans till Jamaicansk reggae. Kännetecknande för nästan all afro-brasiliansk dans är att kroppen samtidigt strävar både nedåt och utåt/uppåt, det gör dansen kraftfull och glädjefylld, explosiv men samtidigt graciös.
http://www.pauladehollanda.com/



Priser:

GRATIS 13-20 år
Vuxen: 50kr/lektion
200kr för hela dagen+show

kl.18.00 insläpp för World Dance Ballroom;
-show, pröva-på och fest!
Mer info www.oceanen.com
Vuxna 120kr

i samarbete med:




Program pröva-på:

Kl:

13.00 Svensk folksång
14.00 Sydafrikansk sång
15.00 Orientalisk dans
18.30 Afrobrasiliansk dans
19.30 Street dance
22.00 Bosnisk ringdans

(med reservation för ändringar)

SPECIAL! 15.00 - 18.00 Jam - Kom med ditt akustiska instrument! Gratis för alla!

onsdag 2 september 2009

Foton från Return Beat 14 mars 2009

Västafrikansk danslektion

Svensk folkdans

Orientalisk danslektion

Boliviansk dansshow




Orientalisk danslektion

söndag 22 februari 2009

Samarbetspartners 14 mars 2009


Return Beat i samarbete med:

Kulturhuset Oceanen, World Dance Company och projektet 'Världens Musik och Dans' som Riksförbundet Folkmusik o Dans, Svenska Folkdansringen och Sveriges Spelmäns Riksförbund står bakom.

Return Beat stöds av:


Familjebostäder
Kultur Ungdom

fredag 20 februari 2009

Flamenco


Eva Milich har arbetat med flamenco i snart 15 år. Hon medverkar i musik-och danskooperativet World Dance Company på Oceanen där de ger kurser, arrangerar dans och musikkonserter, festivaler, fester och mycket annat. De turnerar också runt i hela Sverige med sin flamencogrupp En Marcha i vilken de framför traditionell flamenco med dans, sång och gitarr.

1990 specialinriktade Eva sig på flamenco, efter att ha dansat balett, jazz och modernt under många år. Hon började ta flamencolektioner på Dansforum i Göteborg och sedan dess har hon förkovrat sig för flamencovirtuoser i både Sverige och Spanien.

Sedan 1994 arbetar Eva som flamencolärare, framför allt på World dance Company. Hon har även i långa perioder varit verksam på yrkesskolorna Svenska Balettskolan och Angeredsgymnasiets yrkesdanslinje.

Eva fick Göteborgs Stads Kulturstipendium 1999 och Carina Aris Stipendium 2000.

Flamencon från romerna i Andalusien, södra Spanien, är dans och musik i nära samspel. Ursprungligen fanns inga gränser mellan artist och åskådare, alla medverkade i flamencon. Flamencons instrument är gitarr, sång, handklapp och stamp. En föreställning kan vara dramatisk och smärtsam, men också festlig och full av glädje. Genuin Flamenco uppstår i en intim miljö, där alla bidrar till att skapa stämning. Dansen är solodans och alla som kan turas om att dansa, klappa i händerna och komma med uppmuntrande tillrop.

Många folkgrupper har genom tiderna bott i Andalusien. Judar, kelter, araber m.fl. och alla har de bidragit till flamencon.
Först under andra hälften av 1900-talet har flamenco blivit en kommersiell konstform som framförs inför en åskådande publik. Det är också först under detta århundrade som icke-romer har börjat utöva flamenco.

Ta med skor med grov, lite högre klack och vid, lång kjol - så blir det roligare!

World Dance Company www.eljaleo.nu






Odissi - indisk tempeldans


Stina Bothén Adermalm har dansat odissi sedan 2003 för Anette Pooja på World Dance Company och har undervisat nybörjare och barn sedan 2006. Stina är också medlem i dansgruppen Jugalbandhi som jobbar med indiska klassiska dansformer.

- Jag fastnade för odissi för dess detaljrikedom, för det vackra kroppsspråket och för att det är meningen att stamparna eller fotarbetet ska låta.

Från den östra delstaten Orissa i Indien kommer dansstilen Odissi. Dess historia sträcker sig enda tillbaka till 200 år f. Kr. och de kvinnor som dansade i templen. I dag är det en scenkonst och en av Indiens sju klassiska dansformer.

Stilen är graciös där fotarbete, handgester och ansiktsuttryck vävs samman till en vacker helhet. Man brukar beskriva dansaren som en tempelskulptur som kommit till liv, då grundpositionerna hämtar sina former från tempelskulpturerna i Orissa. Musik och rörelse är tätt sammankopplade och man dansar med bjällror runt fötterna, så kroppen blir bokstavligen ett instrument.

World Dance Company: www.eljaleo.nu

torsdag 19 februari 2009

Adress+karta


Kulturhuset Oceanen
Stigbergstorget 8
Majorna, Göteborg


Karta:
www.hitta.se/LargeMap.aspx?vad=oceanen&var=stigbergstorget&searchPink=true&hitListUrl=%2fSearchMixed.aspx%3fvad%3doceanen%26var%3dstigbergstorget

Världs-jam!

Ta med ditt akustiska instrument och jamma med andra.
Lär varandra rytmer och harmonier från olika traditioner.
GRATIS

Svensk Folkdans

Ylva och Magnus Ewaldz har båda dansat folkdans större delen av livet. De är aktiva i Folkdansringen i Göteborg. De har varit ledare för barn- och ungdomsgrupper samt hållit kurser för både ungdomar och vuxna.

Workshopen kommer att innehålla svenska folkdanser för par och grupper, i både 3- och 4 takt. En del är danser som dansats i tradition på någon plats i Sverige, medan andra är komponerade danser.

Vi kommer att dansa till levande musik på fiol, och kanske någon dans till sång.

Fastän det är pardans, går det bra att komma ensam; eftersom vi kommer att byta danspartner flera gånger och pröva olika roller i dansen, kommer alla att få dansa!

RFoD - Riksförbundet för folkmusik och dans www.rfod.se

www.folkdansringen.se

onsdag 18 februari 2009

Orientaliska slagverk

Ferhat Deniz Fors och Dyar Jalal från dans- och musikgruppen DONYA, är båda utbildade på Världsmusiklinjen vid Musikhögskolan i Göteborg. De medverkar i ett flertal ensembler så som Agrin, Cabaret Oriental, Erdogan m fl.

Med utgångspunkt i mellanösterns slagverkstraditon visar de grunderna i rytmerna och slagen på bl a instrumenten darbuka (trumma) och req (tamburin). Under workshopen sitter deltagarna i ring och får låna var sitt slagverk att spela på.

Foto:
Per Ranheimer

www.donya.nu

www.myspace.com/agrinswe

www.myspace.com/erdoganorkestar

www.myspace.com/cirkusoriental


Orientalisk dans

Liv Bengtsson från Donya Dance & Art är en mycket uppskattad lärare och artist. Hon ger kontinuerligen dansworkshops och föreställningar, bland annat i samarbete med Musik i Väst. Hon har varit sekreterare i Kardemumma och frontfigur i dansgruppen Cirkus Oriental. Liv har medverkat i flertalet dansfestivaler, bl.a. i Nile Group Festival i Kairo. För närvarande läser Liv till pskykolog och jobbar med Martina von Schwerin i Donya Dance & Art.

För dig som är nybörjare eller dansar på grundnivå ges en introduktion med intensiv teknikträning och en orientering i olika stilar. Du får prova på slöjdans och käppdans! Alla är välkomna, kvinnor och män i alla åldrar!!

www.donya.nu

www.myspace.com/dansduondonya,

Capoeira

Edson Silva är född och uppvuxen i Brasilien där han från unga år tränat capoeira. År 2006 flyttade han till Göteborg och här arbetar han aktivt med att på olika sätt sprida och utveckla capoeira och dess kultur. Han ger lektioner för barn och vuxna, parallellt med shower (tex. på Kulturkalaset) och andra uppdrag. Han har setts i diverse TV-program och reklamer.
I Göteborg leder han gruppen Capoeira Boa Vontade. Den svenska gruppen har sin modergrupp i staden Natal (Brasilien) där den leds av Mestre Canelão.

Capoeira
kan kallas en blandning mellan kampsport och dans. Den utvecklades av slavarna i Brasilien på 15- och 1600-talet och har sedan dess spridits till mer än 150 länder världen över och utövas av alla åldrar. Träningen innehåller akrobatik, sparkar, rytm, sång, musik, kroppskontroll, balans, smidighet… Tveka inte att våga upptäcka capoeira!


www.boavontade.se

Djembe - västafrikansk trumma

John Jatta är en fantastisk slagverkare från Gambia. John är tillsammans med Helen Scott grundare av Zindingasou dans & trumcenter. Han är både trumlärare och ansvarig för alla musik arrangemang på centret.

John har spelat trummor sedan barnsben och han är kunnig inom de allra flesta slagverk i den västafrikanska musiktraditionen. Hans huvudinstrument är djembe och bukarrabou, men han spelar även congas, panlogo, dondoun och sabbar trummor.


John har spelat med de flesta av de allra främsta slagverkarna från västafrika och han räknas numera till en av de främsta djembesolisterna i sitt hemland och i Skandinavien. John har undervisat i djembe sedan han kom till Sverige 1990. Han är även en mycket skicklig och begåvad musiker som har arbetat i flera kända grupper som Amani, Edo Bumba band, Zic Zac och naturligtvis sina egna grupper Roots manding och Kachikallì.


John är framförallt en mycket mångsidig musiker med en bred och djup kunskap i den afrikanska musiktraditionen men han är även en omtyckt och bra pedagog som förmedlar sina kunskaper med mycket glädje och humor.

www.zindingasou.se



Flamencogitarr



Magnus Stedman har spelat flamencogitarr mycket länge och har arbetat med flamenco i snart 15 år. Han medverkar i musik-och danskooperativet World Dance Company på Oceanen där de ger kurser, arrangerar dans och musikkonserter, festivaler, fester och mycket annat. De turnerar också runt i hela Sverige med sin flamencogrupp En Marcha i vilken de framför traditionell flamenco med dans, sång och gitarr.

World Dance Company: www.eljaleo.nu

Nordisk folksång med balkaninslag

Anna Ottertun är en sångerska från Göteborg, utbildad i Göteborg och Danmark.

Under sin karriär har hon arbetat med rösten på ett undersökande och nyfiket sätt och i sitt sökande efter röstens alla möjligheter och bl.a. plöjt igenom många olika genrer. Framförallt har hon sjungit folkmusik från många olika platser t.ex. Irak, Norge, Danmark och sånger från balkan-regionen.


På kursen kommer ni att få pröva på att sjunga sånger i nordisk tradition, samt någon sång från balkan området. Eventuellt sjunger vi lite i stämmor och använder slagverk, allt beroende på gruppens kompetens.


www.myspace.com/ottertun

Boliviansk folkdans


Alfredo Torrez Rodriguez har dansat många olika bolivianska danser och har varit danstränare i 12 år. Han tycker Caporales är en rolig dans, som utvecklar kropp och rörelse. Han jobbar med barn och ungdomar inom musik, idrott, teater, simskola, fritids och förskola. Han är ordförande för CD Libertad - den största ungdomsföreningen i Hammarkullen. Föreningen är aktiv inom musik, traditionell dans och sport.


”Jag bor i den berömda stadsdelen Hammarkullen där musik, sport och kultur är viktig för många, liksom för mig.”

Caporales är en folklig boliviansk dans. Den är ett arv från den spanska koloniseringen och har en katolskt kristen aspekt. Man dansade för Jungfrun från Socavon, som kallades Patronessa, av de många gruvarbetarna i Bolivia. Man lovade henne att dansa minst tre år av sitt liv.
Enligt vissa forskare är Caporales en dans som har ursprung från urbefolkningens Tundiki, Saya och afro-andinska danser i Yungas-regionen.


Caporales är idag är mycket populär dans och alltid ett inslag i de nationella festligheterna, särskilt på karnevaler.
En manlig caporal dräkt skildrar en gammal spansk militär vakt. Bära krängt stövlar med stora klockor kallas "cascabeles", en manlig dansare bär en hatt i hans vänstra hand och en piska i sin högra.
En kvinnlig caporal bär kort, vid klänning med puffärmar och cylinderhatt. Stilen och färgerna på kläderna är samma för både män och kvinnor i en viss grupp.

Män och kvinnor brukar dansa separat i långa rader.


Det är en fysiskt krävande dans!
Kanske kan Alfredo även visa er andra roliga danser såsom Tinku och Chacarera.


Fotograf: Ragnar Lång

Kolla filmklipp: www.youtube.com/watch?v=mt4sEE2zmWI
fler foton finns också på www.hammarkullekarnevalen.com




Västafrikansk dans


Helen Scott gjorde sin första resa till Afrika 1995 och har sedan dess specialiserat sig inom den västafrikanska danstraditionen genom att varje år besökt Afrika för att fördjupa sig och vidareutbilda sig i den västafrikanska dans och musiktraditionen.
Helen har undervisat i afrikansk dans sedan 1996.
Hon inspirerar och förmedlar dansen med stor kunskap, mycket glädje och energi.
Hennes lektioner blev snabbt fullbokade på förra Return Beat.
Genom upprepade resor till de främsta dansarna i bl a USA, Paris och Afrika, har hon utvecklat sina kunskaper inom den afrikanska dansen.
Hon har med sin långa erfarenhet och sina djupa kunskaper kommit att bli mycket uppskattad och respekterad som dansare och pedagog,
inte bara i Sverige utan även utomlands.


"Den afrikanska dansen är full av livsglädje och energi. Dansen kan vara både explosiv, kraftfull, mjuk och smidig.

Koordination, rytmkänsla och styrka tränas upp på ett för kroppen naturligt sätt. Det är en underbar och befriande dansform" Helen Scott.

Den västafrikanska dansen har sitt ursprung i länder som Mali, Senegal, Gambia och Guinea.


Hösten 2003 startade Helen tillsammans med sin sambo: trummaren och musikern John Jatta Zindingasou ett dans- och trumcenter i Göteborg.

Det är den enda dansskolan i Göteborg med inriktning på afrikansk dans och trummor.

Tanken med Zindingasou är att skapa ett center för afrikansk dans och trummor. Ett forum, en fast plats, där det finns utrymme för att utveckla och höja kvaliteten och samtidigt utvidga kurser och kursutbud. www.zindingasou.se

Isa Sundqvist är en elegant och mjuk dansare som är mycket uppskattad som lärare för sitt vänliga, mjuka sätt och sin pedagogik. Isa har dansat i många år för Helen Scott, för Issa Cissè i Stockholm som är en mycket duktig dansare från Guinea samt varit i Gambia för att fördjupa sina kunskaper i den västafrikanska dansen.
Förutom undervisning på Zindingasou undervisar Isa i afrikansk dans i Varberg och har även varit ett uppskattat inslag på Ängsbackafestivalen.Isa har förutom afrikansk dans även utbildning i Qi-gong.